Kategórie
Antológia z diel iných autorov

Bledomodrá bodka

Z knihy Carl Sagan, Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space (Bledomodrá bodka: Vízia ľudskej budúcnosti v kozme), Random House, 1994.


Pozrite sa znovu na túto bodku. Táto bodka znamená „tu“. Znamená domov. Tá bodka, to sme my. Každý, koho máte radi, každý koho poznáte, každý o kom ste vôbec niekedy počuli, každá ľudská bytosť ktorá kedy jestvovala, prežila na nej svoj život. Všetky naše radosti a utrpenia, tisícky sebaistých náboženstiev, ideológií a ekonomických doktrín, každý lovec a zberač, každý hrdina a zbabelec, každý tvorca a ničiteľ civilizácie, každý kráľ a roľník, každá milenecká dvojica, každá matka a otec, nádejné dieťa, vynálezca a bádateľ, každý učiteľ morálky, každý skorumpovaný politik, každá filmová „hviezda“, každý „najvyšší vodca“, každý svätec a hriešnik v histórii nášho druhu žil tam – na zrnku prachu zavesenom v slnečnom lúči.

Zem
Zem (malá bodka) ako ju bolo vidno zo vzdialenosti 6,054 miliárd kilometrov z kozmickej lode Voyager 1 14. februára 1990.

Zem je veľmi malé javisko na obrovskej kozmickej aréne. Pomyslite na potoky krvi preliate všetkými tými generálmi a panovníkmi len kvôli tomu, aby sa v sláve a triumfe mohli stať chvíľkovými pánmi zlomku tejto bodky. Pomyslite na nekonečné krutosti, ktoré spôsobovali obyvatelia jedného kúta tejto bodky sotva rozoznateľným obyvateľom niektorého iného kúta, pomyslite na to, ako často sa navzájom nechápali, ako horlivo vraždili jeden druhého, aká horúčkovitá bola ich nenávisť. Našu pýchu, našu domnelú sebaistotu, náš sebaklam, že máme nejaké privilegované postavenie vo Vesmíre – všetko toto spochybňuje táto bodka bledého svetla.

Naša planéta je osamelé zrnko prachu v ohromnej kozmickej tme, ktorá ju obklopuje. V tejto našej temnote, vo všetkej tej rozľahlosti, niet ani najmenšej nádeje, že by pomoc, ktorá by nás mohla zachrániť pred nami samými, mohla prísť odinakiaľ.

Zem je jediný nám zatiaľ známy svet, na ktorom jestvuje život. Niet iného sveta, kam by sa náš druh mohol vysťahovať, aspoň v najbližšej budúcnosti. Navštíviť – áno. Usadiť sa – ešte nie. Či sa vám to páči, alebo nie, len tu na Zemi sa môžeme uchrániť.

Hovorí sa, že astronómia pokoruje človeka a spevňuje jeho charakter. Nejestvuje hádam lepšia demonštrácia bláznovstva ľudskej domýšľavosti, než tento vzdialený obraz nášho nepatrného sveta. Pre mňa tento obraz podčiarkuje našu zodpovednosť za to, aby sme sa jeden k druhému správali láskavejšie, a aby sme si strážili túto bledomodrú bodku, jediný domov, aký sme kedy poznali.

Zdroj: Carl Sagan, Pale Blue Dot.

Foto: © Voyager 1.

Preložil Adam Roman

2 odpovede na “Bledomodrá bodka”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *